Как да стигна

Как се стига до мястото:

Мястото:

Събитието ще се проведе в Природен парк „Златни пясъци” в района на Анаджа манастир.
Базата на събитието, се намира на 200 метра по пътя за м. Перчемлията над паркинга на Аладжа манастир и е известна със своята наблюдателница.
За по-детайлна информация вижте картата. Мястото  предлага поляни, гора, места за пикник, страхотна панорамна гледка към морето и множество горски пътеки.

Как да стигнете?

С автомобил може да се стигне до Аладжа манастир. Предвидените места за паркиране са паркинга в близост до манастира, паркинга до чешмата (спирката), горната поляна по пътя за вилната зона.

С велосипед можете да стигнете по асфалтовия път до Аладжа манастир, а после  през Т-образния разклон, на който трябва да хванете на ляво (нагоре) за вилна зона „Перчемлията“.

Пеша може да стигнете, тръгвайки от крайната спирка на автобус №31 в кв. Виница по червената туристическа маркировка, която на картата е отбелязано в оранжево. От Аладжа манастир можете да се качите пеш до поляната като тръгнете по асфалтовия път в посока вилна зона „Перчемлията“.
Разписанието на автобус №31 можете да видите на адрес:
http://varnatraffic.com/bg-BG/Line/Index/31

С градския транспорт може да се стигне ползвайки автобус №29. Автобусът тръгва от ЖП гара в 07:55, преминава през спирки Полиграфията, Козирката, Музея, пл. Съединение, Чаталджа, Паметника, Явор, кв. Виница и пристига до Аладжа манастир в 08:33. Обратният автобус за Варна тръгва в 18:40.
Разписанието на автобус №29 можете да видите на адрес:
http://varnatraffic.com/bg-BG/Line/Index/29

За Аладжа манастир

Aладжа манастир е най-известният скален манастир по Българското Черноморие. Намира се на 14 км. от гр. Варна, издълбан във варовиковата скала на платото. Аладжа манастир е една от многобройните скални монашески обители, съществували през ХIII – ХIV век. Килиите, общите помещения и параклисите са разположени на две нива над земята и свързани посредством външно стълбище. На долния етаж са били разположени стаите на монасите, общите части (кухня, дневна) и малка църква, докато горния е бил изцяло предназначен за параклиса. Днес е запазена само малка част от тогавашните стенописи (повечето от тях са в параклиса), но усещането от посещението на изкопания в отвесните скали високо над земята манастир е незабравимо. Аладжа манастир е обявен за паметник на културата, има и малък музей на двора. На няколкостотин метра е разположен и подобен манастирски комплекс, наречен Катакомбите.

Comments are closed.